Zelfwaardering en bevestiging

Het lijkt zo vanzelfsprekend “zelfwaardering” te hebben, maar zelfwaardering en zelfwaardering is niet hetzelfde. Het is maar hoe je er naar kijkt en vooral hoe je dit ervaart. Laten we er vooral van uitgaan dat iedereen het wel waard is om voor te leven, los van waar het ook over gaat en in welke situatie dan ook, ok. We moeten het in ieder geval al ergens over eens kunnen zijn en dit is daarmee een positief bevestigend statement.

Accept yourselfStel nu, dat er een situatie is, welke dan ook en jij vind dat je het waard bent, maar dat je niet door de buitenwereld gewaardeerd / gezien /gerespecteert (lijkt te) worden. Dan lijkt het er op dat die waardering / het respect uit de buitenwereld daarvoor nodig is. Onbewust lijk je de waardering en bevestiging van de buitenwereld over te nemen en zeg je eigenlijk iedere keer “zie je wel, ze waarderen me niet”. Daardoor stop je er maar mee/geef je op, terwijl als je verder gaat onderzoeken, het vaak niet eens zo is dat je niet gewaardeerd wordt, maar dat ze misschien twijfelen, omdat jij ook twijfelt of het wel goed is. Dat gebeurt op onderbewust niveau en is een ondermijnenende bevestiging van jezelf. Ook als de ander wel positief is, maar duidelijk “nee”zegt tegen iets waar jij helemaal lyrisch / enthousiast over bent, komt onderbewust dat stemmetje weer “zie je wel, ze waarderen me niet” of dat je had verwacht dat ze wel ja zouden zeggen, terwijl dat eigenlijk helemaal niet het geval hoeft te zijn. Iemand anders mag er anders over denken dan jij. Dat weten we wel, maar vinden dat ook moeilijk om mee om te gaan, laat staan dat je het inzicht hebt waardoor dat gebeurt. Eigenlijk neem je het te persoonlijk, terwijl het nagenoeg bijna nooit persoonlijk bedoeld is.

Herkenbaar?

 

Afhankelijkheid van….

your own friend or enemyJe zag hiervoor al dat je door deze negatieve vorm van zelfbevestiging, eigenlijk blijft hangen en daarmee afhankelijk bent geworden of iemand jou of je handelen weet te waarderen. Misschien stel jij jezelf daar ook afhankelijk van op. Zelf heb ik dat ook een tijdje gedaan in verschillende fases van mijn leven. Iedereen doet dat, denk maar eens aan je jeugd. Van vriendjes en vriendinnetjes, de leraar, je ouders of andere bekenden, maar ook bij volstrekte vreemden. Toen ik in het begin mijn praktijk ben gestart kwam dat ook wel eens voor. Uiteindelijk ben je altijd wel afhankelijk van iets of iemand, maar je hoeft je daar niet door te laten leiden. Doordat ik mijzelf heb aangeleerd het leven te onderzoeken, wat het werkelijk is en niet wat het lijkt, zijn het alleen nog feiten en geen emoties meer. Want je kunt nog 10x medium zijn, het geeft niet aan dat je persoonlijke, psychische en psychologisch dingen kunt doorzien. Dat werkt alleen als jij dat je eigen hebt gemaakt. Een medium is een mens net als ieder ander, alleen heeft hij / zij wat extra vaardigheden of meer aangescherpte vaardigheden op dat gebied. Die hebben net zo goed last van hun persoonlijkheid / ego. Ik heb er ook een heleboel vast zien lopen, omdat ze het omgaan met het leven en hun persoonlijkheid (tijdelijk) niet aankonden.

Het vraagt dus om de helderheid van geest te houden, heel neutraal, zonder conclusie of oordeelvorming. Dat is al een opgave op zich, maar niet ondoenlijk.

 

Controle

Doordat je niet die bevestiging van de buitenwereld krijgt en daarmee onderbewust ook niet van jezelf, zul je proberen dat proces onder controle te krijgen. Je communiceert wel, maar misschien niet effectief genoeg. Daarmee bedoel ik dat je net als in je gedachten wat stappen overslaat, omdat je denkt dat je het allemaal overziet. En je weet hoe het werkt bij stappen die je overslaat, die worden niet genomen, hooguit aangenomen dat een ander dat snapt. Juist, je gaat het voor de ander invullen, terwijl je eigenlijk ook vragen moet gaan stellen, hoe moeilijk je dat ook vind. Vragen stellen, omdat je daar inzicht van krijgt en vooral in jouw eigen psyche en/of onderbewuste.

 

Dwangmatige trekjes

Het gevolg van die mate van controle, kunnen dwangmatige trekjes zijn, die je eigenlijk niet wilt. Wat versta ik daar onder; dwangmatige handelingen, ticks die je ontwikkeld, waar je onderbewust denkt je zekerheid uit te halen, maar ook in een passieve staat houden. Maar je kunt ook denken in de vorm van vechten / vluchten / vermijden die jouw gewoonten /mechanismes zijn geworden. Andere vormen kun je ook vinden in alle vormen van verslavingen, die een gevolg zijn van vluchten en vermijden. Door de verslavingen zoek je bevestiging van jezelf, daar waar jij je goed bij voelt. Neem bijvoorbeeld vreetbuien, dan is dat om daarin een voldaan / bevredigend gevoel te krijgen. Zolang je meer nodig denkt te hebben, om daar een goed (voldaan/verzadigd) gevoel aan over te houden, dan is dat al een vorm van verslaving of dwangmatigheid. Je negeert eigenlijk de belangrijke signalen, maar belangrijker nog, je negeert jouw innerlijke behoefte om jezelf werkelijk tot uitdrukking te brengen. Je negeert jouw wezenlijke zelf.

 

Respect en zelfvertrouwen

respect yourself enoughHet heeft dus alles met respect voor jezelf te maken. Als jij geen respect voor je eigen leven hebt, dan zul je ook geen respect voor de ander hebben. Rationeel misschien wel, maar onderbewust vaak niet. Je geeft onbewust het signaal af “ik ben het niet waard”. Geen respect en dus geen zelfvertrouwen. Eigenlijk is zelfvertrouwen werkelijk jouw vertrouwen op en in jezelf hebben en houden, zodat jij op het moment dat het er toe doet, er op vertrouwd, dat je de situatie aangaat, zoals het dat van jou vraagt. Dat betekend dat je jouw verdriet, woede en/of onmacht moet toelaten. Laat dat maar even zeer doen en sta dat toe. Dat is in principe de sleutel om jezelf te laten zijn en daarop te kunnen vertrouwen. Veel mensen hebben daar een angst voor, om het leven volledig aan te gaan en soms is dat logisch, waar ik vooral geen afbreuk aan wil doen. Mijn opdracht is om jou in je volledige wezen en zijn thuis te laten komen bij jezelf, zodat je een goed onderscheidend vermogen gaat opbouwen met de nodig bewustwording van wie jij in wezen bent. Dan kun je in je kracht staan en je eigen leven volledig in je eigen hand hebben en houden, vanuit je innerlijke rust.

 

Zelfwaardering en zelfbevestiging

Nu we dit eens grondig hebben ontleed, zie je dus dat we allemaal van dit soort mechanismes in onszelf hebben zitten. Waardering van jezelf op zowel een bewust, onbewust en onderbewust niveau. Heb respect voor jezelf, waardoor jij jezelf in een ander daglicht mag gaan zien. Niet dat jij als persoon niet oke bent, maar dat je in een moeilijke tijd misschien een andere keuze hebt gemaakt dan je eigenlijk had moeten doen. Je vertrouwde onvoldoende op de signalen en vertelde jezelf dat je niet zo moest zeuren. Nu achteraf bezien, laat je dat niet los, de controle dus. En onbewust straf jij jezelf daarmee, waardoor je wederom in een negatieve zelfbevestiging terecht komt.

Geef jezelf eens meer krediet, kijk naar wat je allemaal al wel doet. Laat pijn en verdriet toe, schrijf het op om uit je systeem te laten. Kijk eens anders naar jezelf en de situatie(s) die je nog moeilijk vind en vertel jezelf eens dat er misschien iets is, dat je nog niet wist, maar daar wel graag inzicht in wilt, zodat jij die situaties anders kunt gaan aanpakken.

De vraag is dan ook, of jij in deze situatie(s), al dan niet de slachtofferrol of comfortzone, wilt blijven zitten? Je antwoord is in principe NEE, daar wil ik NIET meer in blijven zitten.

Als je dit of welke problematiek dan ook serieus wilt aanpakken, maar je weet niet hoe. Dan doe ik jou een aanbod om je daarbij te helpen en ondersteunen, maar vooral inzichtelijk te krijgen waarom je dat doet en vooral ook wat jij er aan kunt doen om het om te draaien naar een positieve insteek.  En omdat ik je jou daarin serieus neem ga ik je een heel waardevol aanbod(met korting) doen. Als jij net zo serieus ben als ik, vul dan hieronder je gegevens in en ik stuur je mijn aanbod.

Vul gegevens in en ik stuur je mijn aanbod voor Online Skype Coaching

* verplichte veldenMocht je een opmerking, vraag of bijdrage willen plaatsen, dan nodig ik je van harte uit om dat te doen. Ik zal waar dat kan zo spoedig mogelijk een reactie plaatsen.

Wim Bakker