Wie ben ik en waar sta ik voor?

Als vervolg op het artikel “Daar is het licht, daar gaan we heen”, is nu het onderwerp “Wie ben ik en waar sta ik voor?”. Tegelijkertijd zijn dit de 2 hoofdzaken in ons leven waarom we hier als mens op deze aarde aanwezig zijn. Niet iedereen zal daar op deze manier bij stilstaan, omdat vaak persoonlijke, emotionele en fysieke/materiële zaken de overhand lijken te hebben en ons dus van deze 2 hoofdzaken af blijft leiden. Je kunt het ook als leidraad / rode draad zien in het leven.

Jou hoofddoel, met alle opdrachten en karmische stukken van dien, is ”Daar is het licht, daar gaan we heen”. Daarmee een goede reminder/hulpmiddel om je op je pad te houden op momenten dat het er om spant en je om wat voor reden dan ook moeite hebt met zware en/of negatieve stukken in het leven. Je wilt bijvoorbeeld toch niet met negatieve gedachten bezig zijn en daardoor alleen maar in een donker gat of een neerwaartse spiraal terecht komen.  Dan weet je wat je te doen staat en als je hulp nodig hebt, dan hoef jij dat alleen maar aan te geven of dat nu aan mij is of aan een ander.  Weet je dat niet meer, lees dan het artikel “Daar is het licht, daar gaan we heen” gerust nog eens door.

 

Spiegel hoe zie jij jezelfJou hoofdvraag, naast alle persoonlijke en emotioneel geladen vragen als; “waarom..? hoe..?” etc. in het leven is “Wie ben ik en waar sta ik voor?”. Dit speelt ieder moment in je leven, ook al sta je daar misschien niet zo bij stil en ik zal dat hier meer gaan uitwerken.

Stel je bent op een bepaald punt in je leven, waarbij je iedere keer weer terug in beland. Dan zou je zeggen of denken: “Hmmm, misschien doe ik toch ergens iets niet helemaal goed. Je zou onderhand verwachten dat er een leercurve in mag zitten. Laat ik mijzelf eens nader bezien of onder de loep nemen.”. Heel herkenbaar zou ik zo zeggen. Dan bekijk je, voel en onderzoek je jezelf in alles wat je doet en of nalaat op een zo eerlijk mogelijke manier. Dat betekend dat je daar een nietsontziende houding mag aannemen, maar ook verder mag en kunt ontwikkelen.

Nietsontziend, betekend dat je niets over het hoofd wilt zien, vanuit een groter ruimer begripsbesef, dus je zult het niet vanuit een persoonlijk gewin doen om zelf de dans te ontspringen. Daardoor kun je de processen / problematieken in het leven anders gaan bekijken en stap voor stap doorlopen. In het begin zul je dat meer achteraf/naderhand doen, maar na verloop van tijd ben je vaardiger en ben jij het zelf die zelfs in het moment dat iets plaatsvindt zichzelf afvraagt: “Wat vraagt het op dit moment van mij?”. Dat geeft al aan dat jij jezelf en jouw belangen goed in ogenschouw moet nemen om niet over je grenzen heen te gaan.

Voorbeeld: Je komt in een discussie met iemand en je voelt je aangevallen. Als je dan aan jezelf de vraag stelt “wie ben ik en waar sta ik voor?” en dan in de weerstand/tegenaanval gaat, weet je al dat het een onbegonnen zaak is. Je raakt buiten jezelf (je bent niet afgestemd op je innerlijke gevoel) en je kunt niet helder denken, waardoor je niet meer op het licht gericht (of jou doel) bent en dan ook het leermoment niet kunt nemen om er samen uit te komen. Dat betekend overigens niet dat je het in alles met elkaar eens moet zijn of jezelf moet opofferen om er samen uit te komen. Dat is onbegonnen werk, want we hebben allemaal onze eigen inzichten, lessen etc., waar een ander onderdeel/deelnemer in is.

Het feit dat jij in de weerstand/tegenaanval gaat, geeft aan dat jij daar nog iets mee mag doen, lees ook; die les mag op gaan pakken.

Dan zul je misschien denken/zeggen, “maar die ander dan?” of “Maar hij/zij toont geen respect etc.” of welke andere houding / mening of overtuiging je ook hanteert. Waar het om gaat is dat jij jouw lessen moet doen en dat je niet voor de lessen van een ander verantwoordelijk bent. Dus wederom is dan de vraag actief “Wie ben ik en waar sta ik voor?”. Door bovenstaande vragen laat jij je afleiden van jouw pad, dus wanneer ga jij eens voor jezelf staan?

Het enige wat het van jou vraagt is om zoveel mogelijk te ontspannen, toe te staan dat deze situatie er is en iemand anders het niet met je eens hoeft te zijn en je er ook niet aan kunt doodgaan, maar ook dat jij die situatie zo goed mogelijk aan kunt gaan. Let wel: Misschien zul je in het begin nog wat vastlopen, maar als je doorzet en iedere keer jezelf en de situatie rustig onder de loep neemt, zul je zien dat je steeds meer in de hand hebt door geen controle en strijd te voeren. Eigenlijk geef jij je in vertrouwen over aan het moment, dat jij die situatie gewoon aan kunt, zonder beschadigd te raken etc.

 

Dus de richtlijnen zijn:

  1. Hoofddoel: We gaan naar het licht, daar gaan we heen
  2. Hoofdvraag: Wie ben ik en waar sta ik voor?
  3. Hoofdintentie: Ontspannen, toestaan en aangaan.
  4. Hoofdrichtlijn: Blijf bij de les, blijf bij de essentie

 

Naar aanleiding van deze blog en de voorgaande komen er wellicht vragen of onderwerpen omhoog, die je graag eens nader belicht zou willen zien. Als je die met mij hieronder dit bericht wilt delen, net als dat ik deze blogs met jullie deel, kunnen en mogen bepaalde oude inzichten en overtuigingen vanuit een ander licht worden bezien. Stel je eens voor wat een verandering je voor jezelf te weeg brengt en hoe waardevol het is om bij jezelf thuis te komen.

Als dit bericht via de social media wilt delen, klik deze dan hieronder aan, dan weten je vrienden gelijk wat jou interesseert.

Wim Bakker

Comments are closed