Wie om hulp vraagt, kan hulp krijgen

In de vorige blog heb ik om jullie om hulp gevraagd. Daar heb ik een aantal reacties op gekregen. Een gedeelte op de pagina in het comment gedeelte en een aantal reacties in de email. Dat heeft mij in ieder geval heel erg geholpen om te zien wat er bij jullie speelt. Diegenen die een reactie hebben geplaatst, hebben als dank daarvoor een gratis half uur telefonisch consult gekregen, waarvan een groot gedeelte al gebruik heeft gemaakt. Zo zie je maar, hoe een balletje kan rollen.

 

Voor ik het vergeet…de reacties

Uit de reacties op mijn hulpvraag is gebleken, dat het overgrote deel kiest voor zowel een persoonlijke aanpak, door middel van 1 op 1 coaching/consult, maar ook door het volgen van workshops, zodat ze zelf iets in handen hebben om mee aan de slag te gaan. Daarnaast heb ik een aantal van jullie in de afgelopen weken dezelfde vragen ook mondeling gesteld, met nagenoeg eenzelfde uitkomst.

Wat er nog meer uit is gekomen, is dat de workshops heel erg aanspreken, maar dat een aantal van jullie er voor kiezen om daar, om uiteenlopende legitieme redenen, bij voorkeur in eigen (huiselijke) kring/regio te willen volgen. Eerlijk gezegd, dat is inmiddels ook al een aantal keer uitgetest en beviel mij en de deelnemers heel goed.

Het logische gevolg is dan, dat vanaf nu de workshops in prive/huiselijke kring/regio gevolgd kunnen worden, bij voorkeur voor een hele dag, zodat in rust het geheel doorgelopen kan worden.

 

Vraag jij wel eens om hulp?

care aboutDe meeste mensen zullen niet snel om hulp vragen, omdat ze het moeilijk vinden om te vragen, maar misschien ook om hulp te ontvangen. We denken al snel, dat we dan te veel aandacht opeisen, het probleem zelf kunnen oplossen door het te negeren of weg te drukken. Maar lost dat nu werkelijk op? Doe jij jezelf niet vreselijk te kort, terwijl je heel snel inzicht kunt krijgen in je eigen situatie? Je krijgt hulp en ondersteuning en kan daarna weer onbezorgder en vele lasten lichter door het leven.

Misschien heb je het zo druk met alles en iedereen te willen helpen of alles in goede banen te leiden, dat het nu eens tijd voor jou is om die hulp te vragen. Daarnaast moet je dan misschien ook tijdelijk te stoppen om maar de helpende hand voor iedereen te willen zijn. Het maakt niet uit op welk vlak. Misschien moet je nu eens aan al die mensen die je helpt / geholpen hebt, gewoon ook om hulp vragen. Je hoeft het niet altijd alleen te doen. Misschien is je buurman veel sneller in de tuin, maar een kluns met klussen. Zou je elkaar mooi kunnen helpen.

 

Hoe het voelt als je alleen anderen help en niet jezelf?

Ken je dat gevoel? De wereld op je schouders te hebben, op te draaien voor de lasten van een ander. Als je jezelf dan zo vergeten bent en er misschien wel letterlijk en figuurlijk alleen voor staat. Hoe voelt dat? Voor dat antwoord verwijs ik je naar een blogartikel “Het Innerlijk spreekt” die ik vorig jaar heb geschreven. Lees het eens en laat het eens op je in werken en in je kern raken.

Heb je het gelezen? Voel je wat het met je doet en voel je de herkenning? Je voelt dus wat ik daarmee bedoel.

 

Oke, misschien heb je af en toe wat hulp nodig

Wie heeft dat eigenlijk niet. Het is vooral niet erg, zeker daar waar het gaat om het gebied van gevoel. Zelf heb ik wekelijks hulp van een drumcoach en in de tijd dat ik paard reed keek er ook een rijinstructeur mee, die je helpen de fijne kneepjes toe te passen. Allemaal gevoelswerk, wat je ook moet leren voelen, ervaren en begrijpen. Dan gaat het hier alleen nog maar om drummen en paardrijden. Als ik je vertel dat er weet hoeveel mensen zijn die dat juist niet doen en maar aanklooien, dan hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen hoe het er dan met dieperliggende gevoelszaken aan toe gaat.

 

Maar wie is er voor jou?

Natuurlijk kun je met een familielid, vriend of vriendin praten en daar kun je enorm veel inzicht van krijgen. Wat daarbij wel zo is, dat die persoon heel dicht bij jou staat, waardoor het soms ook wat te dichtbij kan komen. Dat kan zijn dat de ander die luisterd er tot op bepaalde hoogte kan zijn voor je, maar ook weet / voelt dat iets (te) moeilijk voor je is. Dat kan dan onmachtig voelen voor jou als ook voor diegene die het luisterende oor biedt.

Als het dan uiteindelijk ondragelijk /ongemakkelijk voor je gaat worden, ga je waarschijnlijk pas naar een onafhankelijke hulpverlener. Met onafhankelijk bedoel ik niet perse een onbekende, wat meestal wel het geval is, maar een persoon die vooral onafhankelijk van meningen en emoties jou zo optimaal en neutraal mogelijk van dienst kan zijn.

 

Wat zou je ermee kunnen/willen doen?

plan A 25 more lettersDat is een vraag die alleen jij kunt beantwoorden. Wil jij leren jezelf te begrijpen en het leven te doorgronden, door bijvoorbeeld een workshop Innerlijke Afstemming te volgen?

Dan ga je naar de pagina Workshop bij jou thuis / in eigen kring om meer te lezen over de mogelijkheden. Vervolgens check je in je omgeving of meer mensen belangstelling hebben in een workshop aan huis. Je hebt minimaal 6 mensen incl. jezelf en maximaal 8 tot 10 mensen. Het kan natuurlijk ook in een door jullie gehuurde ruimte zijn als de groep iets groter is. En dan is het een kwestie van contact met mij opnemen om een datum te prikken.

 

Je hebt een beter voorstel of idee?

Of heb je eigenlijk behoefte aan een andere optie en weet ook al wat of hoe. Laat het me dan graag hieronder in de comments weten. Persoonlijk contact kan ook, alleen kan ik je niet garanderen dat ik altijd evenveel tijd voor je heb. Het leukste, meest originele voorstel of idee krijgt een gepast bedankje.

 

Wim Bakker