Ben jij een denker of een doener?

Een aantal weken terug kwam ik in gesprek met een potentiële klant. Gedurende het gesprek, wat vooral ging over je gevoel tot uitdrukking te brengen, ook als het je allemaal hoog zit en je het vooral moeilijk vindt om aan die ander te vertellen.

 

Schroom en angst voor de reactie is daar een onderdeel in, maar ook de onmacht dat je de situatie niet denkt aan te kunnen, geeft aan dat je onvoldoende op je zelf kunt vertrouwen. Met dat laatste bedoel ik dan vooral op je gevoel vertrouwen dat het allemaal te doen is, ook al vindt je het dan moeilijk.

 
Duizelig1

Vervolgens gaf ik aan dat door wel te kiezen om aan te geven dat je dingen moeilijk vindt, wordt je opener en transparanter en zul je merken dat zaken eerder bespreekbaar zijn. Je hoeft niet te lang meer met een druk rond te lopen en die druk hoeft je dan ook niet verder op te bouwen, doordat je maar blijft bedenken hoe een ander zou kunnen reageren. Je weet helemaal niet hoe een ander reageert. Door dit bedenken en invullen hoe een ander zou kunnen reageren, doe jij de ander en jezelf schromelijk te kort en is er geen sprake van een open en transparantere communicatie. Sterker nog, misschien maak je het probleem of zoals ik het zie de uitdaging, alleen maar groter.

 

Ze gaf toe dat ze dat inmiddels wel doorhad, doordat ze nu overliep van emoties en dat dit wel heel heftig was. Maar ze gaf ook aan dat ze geen doener was, maar meer een denker. Ik gaf toen aan dat dit compleet niet waar was. Door meer te doen, wordt je leven meer congruent met je gevoelsleven en denkvermogen. Door meer te doen, doe je ervaring op, maak je misschien foutjes die overkomelijk zijn, maar je leert er van. Daardoor wordt je ervaring een belangrijk onderdeel die steeds meer synchroon loop tussen het denken en doen. Je bent dan bewuster van wat je denkt, doet en waar de gaten en onvermogens blijven liggen. Dat is een eigen stukje verantwoordelijkheid, waardoor jij je eigen waarde en welzijn steeds meer voorop gaat stellen, boven de gedrevenheid om alles en iedereen tevreden te stellen. Uiteindelijk kun je een ander pas goed helpen, als jij jezelf ook goed kunt helpen.

 

Misschien herken je hier een stuk van jezelf. Hooggevoeligen hebben daar ook mede last van. Teveel in het denken blijven zitten, met het beperkte persoonlijke denkvermogen. Dat terwijl het leven van je vraagt om buiten je kaders te kijken naar mogelijkheden die er wel zijn en dat in werking te zetten, zeg maar naar te handelen.

 

Ik hanteer zelf de volgende quote:“Wees creatief, maar doe er iets mee”.

 

Nu is mijn vraag aan jou: “Ben jij een denker of een doener?”. Door te veel te denken, bedenk je en kom je eigenlijk niet tot jezelf. Daardoor komt je gevoelsleven dan ook niet tot uitdrukking, terwijl dat zo ontzettend nodig is. (Zie ook de blog “Het innerlijk spreekt”.)

 

Het gevolg is dat je teveel prikkels etc. op blijft pakken, situaties verwarrender worden, omdat je niet tot eenheid met je gevoelsleven bent gekomen. In deze tijd waarin de druk op jezelf eigenlijk alsmaar groter aan het worden is, vraagt het leven van je om meer tot jezelf te komen.

 
uitstellen-2

Een hulpmiddel voor je is, om gevoelens of andere zaken die spelen op papier te zetten. Zet het niet in de computer, want die kun je vergelijken als een doos die je in de opslag zet. Daarnaast spreekt papier en kun je er bij zetten wat je bijvoorbeeld kunt doen om er anders mee om te gaan. Je geeft jezelf daarmee ruimte om tot jezelf te komen. Je haalt de problemen en zaken, waarover je loopt te denken en piekeren uit je hoofd, waardoor je er niet de hele tijd meer aan hoeft te denken. Bedenk wel dat ruimte om op te schrijven, een proces is wat je geregeld moet doen. Deels om door te zetten en de prioriteit bij jezelf te leggen.

 

Om je nog beter op je gevoel afgestemd te krijgen heb ik een Workshop Innerlijke Afstemming ontwikkeld. Als je daar interesse in hebt, klik dan hieronder op de gele balk.

 

Wil je een commentaar schrijven, dan kun je die uiteraard hieronder plaatsen.

 


 
 
 

Wim Bakker

Comments are closed